S.A.H.A.B.A.T

Wednesday, December 21, 2011

KUKU Melambangkan Perwatakan diri..

Assalamua'laikum dan Salam ukhuwah...
Welcome and have a nice day...

Entri kali ni effa nak share pasal KUKU...also known as NAIL..
tiba-tiba pulak effa nak share pendapat effa ni..hasil daripada observation yang effa buat..hihihi..^^

ok.. apa2 pun,,korang tengok sendiri picture kat bawah nih...boleyy??

KUKU OH KUKU

KUKU 2

wah3...colourful nyer kuku diorang....kawan2,,cantik ke kuku colourful??..cantik ape,,boleh colour kan ikut favret colour masing2...STYLE ke??..tapi kan,,mcam mana nak solat? effa tau ada nail polish removal,,tapi,,lepas tu nak cat balik lagi ke stiap kali dah remove tu?..pastu mesti nail polish tu cepat habis kan?pastu mesti nak kena beli lagi kan?Harga kalau satu dah lebih kurang RM6.++ and above kan?..kalau dah 10 botol yang kecik dah jadi RM60.++ kan?pastu nail polish removal lagi??!!..rumit nyaaa...adoiii....
kalau duit tu di kumpul,, macam2 boleh di beli kan?..



KUKU 1

oK,cube tengok pict label KUKU 1 tu...amacam??..x cantik kan??..agak2 kuku yang macam ni ape dye punye personaliti ehh??...tengok pun dah tau yang org macam ni tak jga kesihatan diri...mcm mne kalau nak makan guna tangan ekk? korang jawab lah sendiri..^^

KUKU 3

MasyaAllah...geli kan tengok kuku macam ni??..selera nak makan pun boleh hilang...nasib baik effa dah makan dah tadi...^^...ni la akibat kalau malas ketipkan kuku...dahla panjang,kotor pulak tuu..!!

OK...based on that three picture that i shared,,mari kita simpulkan bersama..
penting tak jaga kuku tu??
OF COURSE penting la kawan2 and my dearest friend...kalau kotor,,orang nak ke berkawan dengan kita?..memang la boleh sorok dalam kasut ke stokin..tapi,,,takkan la kita nak berkasut setiap masa??..bak kata pepatah,,SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT,AKHIRNYA JATUH JUGAK ...haaa...jadi,,nak tak nak,,kene jugak bersihkan kuku...betull....mesti jugakkk...

untuk umat Islam,,kebersihan diri itu melambangkan diri korang..iman...kalau dah kotor,senang lah geng2 Jin ataupun Iblis berkawan dengan korang...kan?..sebab tempat yang kotor adalah tempat tinggal mereka...betol tak??...

Tips-tips effa nak sampaikan...





<---

       
TIPS 1

TIPS 1: cuci kaki selalu...guna air suam lebih baik..n letak sikit limau nipis...^^..ala-ala SPA gituu...
TIPS 2

TIPS 2: Rajin-rajin lah gosok kaki dengan menggunakan berus...tak kira la berus ape...sponge yang kasar tu pun bolehh...^^
TIPS 3

TIPS 3: yang ter akhir,,beli lah pengetip kuku satu...
tak perlu besar sangat,,kecil pun ok...^^

.....

ok,,setakat tu je lah dulu okey?..renung-renungkan...nak berfikir boleh...nak termenung pun boleh...^^...
Nanti effa share lagi info ape yang best...soo sorry guys if this entry ade menyakitkan hati mane- mane pihak..n buat korang terasa hati pulak...effa sekadar berkongsi...

sekian sahaja...sehingga bertemu lagi di alam maya ini...^^...

p/s:..be my followerrr...plishh...visit,read,comment and be my follower...^^ TQ my awesome readers!!!!!

2 comments:

Eza Boom Boom :) said...

baca entry. Nice :D

effA_Afifah said...

thankx faezahhhh....credit for u...^^